Skærmoptagelse på iPad eller iPhone4 minutters læsning

Skærmoptagelse eller screenrecording med en iPad eller iPhone har indtil ver. 11 af apples iOS ofte været forbundet med en noget omstændig omvej med oplåsning eller såkaldt “jailbreaking“. På trods af at det rent teknologisk udmærket kunne lade sig gøre, så mente Apple tilsyneladende ikke at det var noget, som vi skulle give os i kast med.

Lige indtil version 11 altså…

Derudover, så kan man optage skærmen på en række andre måder

Én mulighed er at forbinde sin iOS-dims til en computer og optage igennem ex. programmet Quicktime, men ulempen er at man så er bundet op i en løsning, som både kræver iPad eller iPhone og en computer. En anden mulighed er at benytte sig af et program som optager indeholdet i selve app’en og ikke på hele skærmen – det kunne være ex. “Explain Everything” eller noget helt andet.

Lad os se på det hele lidt i rækkefølge…

 

1) Du kan benytte et eksternt kamera og optage din iPad incl. hånd og håndbevægelser. Som udgangspunkt kan et sådant setup være velfungerende, men omvendt, så kan det også godt komme til at se noget gnidret og uprofessionelt ud, hvis ikke man har brugt kræfter på at tænke på lys, skygge, lyd og sådanne sager.

Med tålmodighed kan man få så fint et resultat, som her: http://vimeo.com/37001918 og vejledningen finder du her: https://www.youtube.com/watch?v=P4SnjaB6hyw&feature=youtu.be

For langt de fleste vil en sådan opstilling være for omstændig, så derfor…

2) Du kan benytte dig af BÅDE en computer OG en iPad og lade iPad’ens skærm blive vist på computeren, hvor du så optager med en “traditionel” skærmoptager, som ex. Camtasia eller via QuickTime.

Resultatet bliver pænt og ikke “rodet”, men hvis man nu gerne vil lave det hele på sin iPad, så…

3) Til iPad’en findes en række apps, som kan lave videooptagelser af det man foretager sig inde i selve app’en. Man optager altså ikke iPad’ens skærm med genveje, apps og hvad man ellers har liggende, men kun det som man “hiver ind” i den aktive app.

Til dette formål findes en lang række:

Educreations Interactive Whiteboard
Doodlecast
ShowMe
Explain Everything
ScreenChomp
Skitch

Skitch udmærker sig ved at fungere både på din computer OG på din iPad eller iPhone og så kan den samarbejde ret fornuftigt med Evernote, hvis man bruger dette, men…

Den mest brugte og kendte i Danmark er formodentligt Explain Everything, men jeg synes at man kan få lavet nogle rigtigt fine ting med dem alle, så prøv dig frem og vælg den, som du bedst kan lide.

4) Senest er det blevet muligt at optage skærmen uden at skulle koble ekstra til eller begrænse sig ift. hvilket område af skærmen man gerne vil optage.

Før du kan optage skal du selv aktivere optagefunktionen:

  1. Først, går du til “Indstillinger” på din enhed.
  2. Derefter, går du til “Kontrolcenter”, og ruller ned, til du ser “Skærmoptagelse”.
  3. Denne aktiverer du ved at trykke på den grønne “+”-knap, som sidder ved siden af Skærmoptagelse. Derved tilføjes skærmoptageren til dit Kontrolcenter.

Nu har aktiveret skærmoptageren og kan optage din skærm ret nemt:

  1. Åbn dit Kontrolcenter ved at stryge fingeren op fra bunden af din iPhone/iPad.
  2. Find optagelsesikonet  og tryk på det og vent derefter på nedtællingen på tre sekunder.
    Hvis optagelsen skal være med lyd, skal du trykke hårdt på   og derefter på Mikrofonlyd.
  3. Du kan stoppe optagelsen, ved at åbne Kontrolcenterog trykke på  .
    Eller trykke på den røde statusbjælke øverste på skærmen og derefter trykke på Stop.

Du kan finde skærmoptagelsen på kamerarullen i appen Fotos.