Har du nogensinde tænkt over hvordan du lyder?
Altså ikke – sådan lyder det, når jeg synger eller råber eller sådan noget, men lyder, når jeg laver lyd på mine videoer, podcasts eller lydoptagelser.
Lyd i denne sammenhæng kaldes ofte for “speak” og i princippet er der ikke meget andet i den sammenhæng, som er vigtigt end selve evnen til at tale i en mikrofon. Det er da meget nemt ikke?!
Alligevel kan de fleste af os nikke genkendende til den situation, hvor vi enten lytter til os selv efter optagelsen eller til en fremmed optagelse og så lyder det bare så trist. Ensartet, dødt og livløst uden spænding eller bevidsthed om stemmeføring, intonation, dybde etc.
Denne situation vil vi gerne undgå, så hermed 10 råd, som kan hjælpe dig på vej.
Det er lyd uden teknik – det handler altså om hvordan du gør og ikke om hvorvidt du har en hundedyr mikrofon eller ej.
Råd nummer 1
Mor dig til at begynde med! Hav det sjovt, leg og nyd at arbejde med noget, som du sikkert ikke har brugt mange timer på ellers.
Lyt til hvad der sker, når du piller ved “Normalize”, prøv en anden mikrofon, test et nyt program og find en “platform”, som du er tilfreds med, så du kan træffe et valg.
Men… Husk hvis du hele tiden laver sjov og forandrer i dine optagelser, så vil de alle komme til at lyde forskelligt og det kan pludselig være det som fanger opmærksomheden fremfor indholdet.
Råd nummer 2
Stå op eller sæt dig ret op. Hvis du sidder sammensunket eller godt krøllet sammen i en sofa, så smitter det af på din stemme.
Råd nummer 3
Tal tydeligt (men naturligt). Du skal ikke tale, som hvis det gjaldt livet at udtale, hver eneste bogstav, men tal klart og tænk over hvordan hele ordet lyder, så du ikke kommer til at mumle og lave ordforkortelser. Ordet “synes” udtales ex. med både et n og et e – ikke “sys”!
Råd nummer 4
Smil mens du taler. Faktisk så smitter et smil af på din stemme – det er rart at lytte til en som smiler og som sidegevinst, så smitter det garanteret også af på dit humør 🙂
Råd nummer 5
Drik ikke “klisterstads” umiddelbart før eller under en optagelse. Mælk eller blot kaffe med mælk klæber i munden og du kommer med stor sandsynlighed til at små smaskelyde. Det samme gør sig gældende med sodavand – det giver meget mundvand. Og danskvand med masser af brus giver luft i maven (og sådan noget vil ofte gerne ud igen). Drik et lille glas vand før optagelsen og se om ikke du helt kan undlade at drikke undervejs.
Råd nummer 6
Tal “forbi” mikrofonen eller være meget påpasselig med ikke at puste ind i mikrofonen. Specielt lyde med p, t, k er hårde lyde, som helt naturligt kan bringe en mikrofon ud af kurs. Stil din mikrofon, så du taler skråt ind i den eller eventuelt kan du anskaffe dig et popfilter, som afhjælper problemet.
Råd nummer 7
Find et møbleret og “fyldt” lokale. Du skal satse på en “varm og tør” lyd og ikke en “klinisk og hård” lyd.
Et tomt lokale med hårde flader eller et lokale uden indhold, som tæpper, puder, møbler etc. giver en hård og uvelkommen klang, så find gerne lidt tæpper, puder og et rum med gulvtæppe – går du helt amok, så sæt dig under en dyne 🙂
Råd nummer 8
Øv dig inden du skal tale. Musikere og andre varmer deres stemme op inden deres store premiere. Det samme kan du gøre med stemmeøvelser eller blot ved at lave et par sætninger inden du trykker på “record”.
Råd nummer 9
Start forfra, tag om, fortryd og accepter at det kan være nødvendigt at øve sig mange gange inden det lyder helt som du gerne vil have det. Få evt. en kollega til at lytte til din optagelse og bed om hans eller hendes ærlige mening.
Råd nummer 10
Glem råd nummer 9 og husk at det du laver nok ikke kommer til at blive sendt på P3 med mange tusinde lyttere. Dine elever kender dig og er ganske sikkert godt tilfredse med det du giver dem – ellers skal de nok fortælle dig det!
God fornøjelse med din optagelse!